Samma nervceller som gör att vi känner behaglig beröring kan också orsaka nervsmärta, visar ny forskning från Karolinska Institutet.
Minst 100 000 svenskar beräknas lida av långvarig nervsmärta, så svår att den kräver behandling. De mediciner som finns idag ger dock i bästa fall en måttlig effekt. Mekanismerna bakom nervsmärta har också till stor del varit okänd. Men nu har forskare vid Karolinska Institutet gjort nya upptäckter som skulle kunna leda till mer effektiva behandlingar.
Tidigare har forskare trott att kronisk nervsmärta orsakas av att de nervceller som förmedlar smärta blir överkänsliga. Men smärtan kan bero på att en annan typ av nervceller som gör att vi känner behaglig beröring börjar signalera smärta. Om nervcellen får en nervskada kan den istället börja signalera smärta. Vid en nervskada sjunker nivåerna av en RNA-molekyl, ett så kallat mikroRNA, i de sensoriska nervcellerna. Det resulterar i ökade nivåer av en specifik jonkanal som gör nervcellerna smärtkänsliga.
– Nervsmärta är ett komplicerat tillstånd med flera bakomliggande mekanismer. Det intressanta med vår studie är att vi kan visa att RNA-molekylen styr regleringen av 80 procent av de gener som man sedan tidigare vet är involverade i nervsmärta. Min förhoppning är därför att det i framtiden kan bli möjligt med mikroRNA-baserade läkemedel, säger Patrik Ernfors, professor vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik på Karolinska Institutet.
Källa: Karolinska Institutet